Blijf gezond

‘Blijf gezond’. Dat hoor je vaak in deze tijd. Een welgemeende afsluiter van menig gesprek, in tijden waarin gezondheid blijkbaar niet meer vanzelfsprekend is. Een nieuwe groet dus, in het lijstje van ‘doei’, ‘tot ziens’, ‘fijne dag’ en de ‘groeten’.

Waar deze wens ineens vandaan komt of wie het heeft bedacht? Ik heb geen idee. Sinds corona onderdeel werd van de werkelijkheid hoorde ik het ineens van verschillende kanten, bij het afronden van een gesprek. En voor ik het wist zei ik het zelf ook, als goedbedoelde wens.

Nu is het ‘blijf gezond’ vooral bedoeld als wens om toch vooral geen besmetting op te lopen. En vooropgesteld: je kunt iemand wel slechtere dingen wensen. Toch wil ik het daar nu niet over hebben. De afgelopen drie maanden hebben me aan het denken gezet als het gaat om gezondheid.

Ik merkte, en je zult dat vast herkennen, dat mijn ritme en gewoontes behoorlijk veranderden. Door het vele thuiswerken, het wegvallen van nagenoeg alle activiteiten en de terugloop van sociale contacten werd mijn beweging per dag gereduceerd tot ongeveer nul. Aan de andere kant werd mijn voedingspatroon er niet bepaald gezonder op. Door een toename van ‘lege momenten’, het ontbreken van mijn normale routine en een volle kast onder handbereik, ging ik gewoon meer snaaien. En dat ging ik merken.

In deze tijd ontstaan er veel nieuwe woorden: hoestschaamte, coronakapsel, anderhalvemetersamenleving en coronakilo’s. En toen ik laatstgenoemde aan den lijve ging ondervinden, werd het tijd voor actie.

Het leek me mooi om juist in deze tijd, waarin er meer dan voldoende negatief nieuws is te melden, te gebruiken voor iets positiefs: focussen op een gezonde levensstijl. En dus ben ik aan de slag gegaan: meer beweging (hardlopen), intermittent fasting, veel water drinken en ongezonde dingen laten staan.

Op deze manier gebruik ik deze periode, die voor iedereen op een verschillende manier moeilijk is, toch voor iets positiefs. Veel bewuster met mijn gezondheid omgaan.

Hoe is dit bij jou, herken je dit of juist helemaal niet?

Blijf gezond!

Door: Ton

Terug naar het overzicht