Woorden die je beter kunt vermijden tijdens het solliciteren

Als je gaat solliciteren wil je een bepaald gevoel achterlaten bij degene bij wie je solliciteert. Het begint al met je mail en CV, en natuurlijk ook tijdens een sollicitatiegesprek. Verschillende zaken spelen een rol in het gevoel wat je de ander geeft. Eén van die dingen is welke woorden je gebruikt. In deze blog een aantal soorten woorden die je beter kunt vermijden tijdens het solliciteren, met wat voorbeelden.

Wees geen blaaskaak
Gebruik geen woorden en termen zoals ‘resultaatgericht’, ‘out of the box denken’ en ‘teamspeler’. Althans niet zonder dat je er uitleg aan geeft. Anders zijn het slechts holle termen die half Nederland gebruikt.

Gebruik geen clichés
Gebruik geen afgezaagde, standaard woorden en termen, zoals ‘naar aanleiding van’, ‘in afwachting van uw antwoord’ en ‘de vacature sluit perfect aan op mijn ervaring’. Dit soort uitdrukkingen zijn zo vaak gebruikt, dat ze hun echte betekenis inmiddels verloren hebben.

Vermijd woorden die onzekerheid uitstralen
Als je de woorden ‘misschien’, ‘wellicht’, ‘proberen’, ‘hopelijk’, ‘een beetje’ en ‘in principe’ gebruikt, dan zwak je daarmee je boodschap af en kom je onzeker over. Dat wil je natuurlijk niet. Dus gebruik geen twijfelwoorden en verkleinwoorden.

Leer je stopwoorden af
We hebben ze allemaal: stopwoorden. Leer ze af! Denk aan ‘okee’, ‘zeg maar’ of ‘eigenlijk’. Doe het niet. Ga bij jezelf te rade wat jij vaak zegt, wat jouw opvulwoorden zijn. Leer ze af.

Herhalende woorden
Herhaal niet te vaak dezelfde woorden. Dit kunnen allerlei woorden zijn. Check dit in je mail en CV, dat je niet diverse zinnen dezelfde woorden hebt gebruikt. Dat komt namelijk weinig creatief en een beetje slordig over.

Verouderd taalgebruik
Kies niet voor verouderd taalgebruik. Het is 2021, en daarbij, je schrijft geen brief naar het koningshuis 😉 Ik denk aan woorden als ‘gaarne’ (= graag), ‘mijns inziens’ (= volgens mij) en ‘voornemens’ (= van plan). Wees vooral gewoon jezelf.

Bonustip: maak geen spelfouten in je mails en CV
Het gaat in deze tip niet over een bepaald soort woord, maar over schrijven in het algemeen. Zorg dat je geen spelfouten maakt. Gebruik je spellingscontrole. En vraag gerust iemand om je mail en CV even door te lezen, want twee zien meer dan één.

Door: Paulien

Terug naar het overzicht