Werken om te leven of leven om te werken?

Hoe mensen aankijken tegen werken, tegen hun baan, kan heel verschillend zijn. Opvoeding, opleiding, branche waarin je werkzaam bent, cultuur, allemaal zaken die van invloed zijn op hoe je in het leven staat, dus ook op hoe je naar je werk kijkt.

Veel mensen hebben het idee dat ze leven om te werken. Een drukke baan, een volle werkweek, veel overuren, altijd stress, het zijn aspecten die voor velen niet onbekend zijn. Nu is er natuurlijk niets mis met hard werken. Maar altijd druk zijn, geen tijd hebben voor ontspanning of erger nog, geen tijd hebben voor je echtgenoot of gezin, dat kan in mijn optiek niet de bedoeling zijn.

Soms is het goed om jezelf de vraag te stellen: “Waarom werk ik?”. Het antwoord zal bij veel mensen zijn “Je hebt nu eenmaal inkomen nodig”. En dat is voor de meeste mensen natuurlijk ook zo. Maar het kan echt goed zijn om af en toe eens wat aanvullende vragen te stellen. “Haal ik nog voldoening uit mijn werk?”, “Werk ik niet te veel?” en “Wat zou je anders willen?”. Maar ook: “Waar ben ik blij mee?” en “Wat zou ik vaker willen doen?”, etc.

Als je voldoening haalt uit je werk, kan je je als je vrij bent beter ontspannen. En als je je in je vrije tijd goed kunt ontspannen ben je in je werk beter en relaxter. Ik geloof daar echt in. Dan leef je niet om te werken, maar werk je om te leven.

Ik ben enorm blij dat ik bij een bedrijf werk waar de balans goed is. Waar het mogelijk is om minder dan 40 uur per week te werken. Waar we hard werken, maar waar we ook veel plezier kunnen hebben met elkaar. Waar ik ’s avonds ook nog regelmatig een uurtje inlog, maar waar ik op een andere dag met gerust hart een uurtje eerder naar huis kan gaan. Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen waardoor ik mede een goede balans heb tussen werk en privé.

En dat dat bedrijf waar ik al 11 jaar met veel plezier werk dit jaar ook nog 20 jaar bestaat, dat is natuurlijk echt gaaf.

Door: Paulien

Terug naar het overzicht