Werken of naar school?

Afgelopen juli is Nick van Effrink gestart bij Aatop ICT. Hierbij zijn verhaal over het verschil tussen werken of naar school gaan.

“Er zijn veel verschillende meningen onder scholieren. Daar hoort ook het antwoord bij op de vraag “Wil je liever op school zitten of werken?”. Ik ben zelf net afgestudeerd op het MBO. Dit jaar begin ik aan de HBO studie accountmanagement. Dit ga ik deeltijd volgen. Hierdoor heb ik nu mijn eerste ’echte’ baan. Natuurlijk zijn er stages, opdrachten op school, meeloopdagen, etc. Dit zorgt er allemaal voor dat je klaar bent voor het werkveld.

Er zijn veel verschillen als je kijkt naar een stage en naar een eerste vaste baan. Je verdient meer, maar krijgt ook meer verantwoordelijkheden. Door eerder gelopen stages weet ik wat ik wel en niet kan en wil. Hierdoor heb ik een goede keus kunnen maken voor mijn eerste vaste baan.

De eerste paar weken waren het zwaarst. Veel tijd ging naar mezelf inlezen in diverse onderwerpen, ingewerkt worden, veel informatie krijgen en natuurlijk veel nieuwe indrukken. Gelukkig krijg ik de tijd om alles te leren en om goed ingewerkt te kunnen worden. Met een stage is dat toch minder aan de orde.

Na het inwerken begint pas het echte werk. Je leert wat je moet gaan doen en gaat dit dan ook daadwerkelijk doen. Succesmomenten en minder goede ervaringen. Dan kom je er pas echt achter hoe veelzijdig en leuk het werkveld kan zijn. En dan pas kom je echt achter de verschillen tussen school met stages en werken.

Zo krijg je als stagiair toch sneller de klusjes die iemand die daar werkt niet wilt doen. Tot op zekere hoogte is dit logisch. Je bent een goedkope kracht, als je een stage loopt krijg je vaak weinig of soms zelfs niets betaald. Hierdoor is het niet gek dat er veel wisselende gevoelens zijn bij scholieren over het werken, terwijl een eerste baan dus echt anders is dan een stage.

Natuurlijk is stage lopen goed. Je komt erachter wat je wel, of juist niet, wil. Je leert solliciteren. Je leert werken. Je bouwt een netwerk op. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De meeste mensen die stage hebben gelopen zullen het hier wel mee eens zijn. Hierdoor weet je wel wat je kan verwachten op diverse vlakken, en heb je eerste ervaringen opgedaan voor je eerste vaste baan.

Ik ben liever aan het werk dan dat ik naar school ga. Nu ik een fulltime baan heb merk ik dat de kijk op een fulltime baan altijd wel wat scheef was. Bijbaantjes, stages en schoolopdrachten zijn allemaal toch wel anders dan ‘het echt werk’.

Voor mij dus nu een fijne vaste baan, met een deeltijdopleiding ernaast!”

Terug naar het overzicht