Thuiswerken. Hoe werkt dat eigenlijk?

Thuiswerken, ik heb er een haat-liefde verhouding mee.

Ruim een half jaar geleden werden we van de ene op de andere dag vriendelijk doch dringend verzocht thuis te werken. Voor sommigen klonk dat als muziek in de oren, terwijl dit voor anderen gewoon super slecht nieuws was.

Jawel, natuurlijk heeft thuiswerken een aantal voordelen. Lunchen met je gezin, een koffiepauze met je partner, tussendoor de hond uitlaten of een rondje wandelen / hardlopen. Heerlijk. Maar ja, die nadelen, die zijn er ook. Voor de één zijn dat de nog-niet-schoolgaande kinderen die een aanhoudende bron van afleiding zijn. De ander heeft geen vaste werkplek. En weer een volgende zit op een koude zolder (ik dus).

Ondanks mijn haat-liefde verhouding heb ik inmiddels mijn draai thuis gevonden. Ik ga je een paar tips vertellen die mij enorm hebben geholpen.

1) Heb een vast ritueel
Als ik naar kantoor ga, dan heb ik een vast ritueel van opstaan, ontbijten, naar kantoor rijden, een kop koffie pakken en aan de slag gaan (daar zitten wel wat variabelen in, maar dit is het wel ongeveer). Dus, zo doe ik dat ook als ik thuiswerk. De wekker staat op hetzelfde tijdstip, ik ontbijt op een vast tijdstip en op een vast moment ga ik naar mijn werkplek op zolder en ben ik ook voor mijn gevoel ook letterlijk ‘op mijn werk’.

2) Trek kantoorkleding aan
Ja, ik zal het maar direct bekennen. Op de dagen dat ik geen video calls had, heb ik heel wat keren in mijn joggingbroek en hoodie achter mijn laptop zitten werken. En dat doe ik dus niet meer. Ik trek de kleding aan die ik ook naar kantoor aan trek. Dat geeft het gevoel ‘ik-ben-op-mijn-werk-gevoel’. En als mijn werkdag voorbij is, verwissel ik die kantoorkleding voor gemakkelijke kleding.

3) Zorg voor een goede werkplek
Werken aan een tuintafel of op een crappy stoel? Een doos onder je laptop om het beeldscherm op ooghoogte te krijgen? Zitten bibberen op je zolderkamer? Stop ermee. Zorg voor een goede werkplek. In mijn geval heb ik een elektrische kachel aangeschaft voor mijn werkplek op zolder. Laat die winter maar komen 🙂

4) Zorg voor kleine pauzes tussen je diverse werkzaamheden
Op kantoor wandel je van de ene ruimte naar de andere ruimte. Met Zoom-, Team-, Google Meet, etc-sessies is dat niet nodig. En dus hobbel je van de ene video call in de andere video call zonder op te staan van je werkplek. Zijn wij mensen niet voor gemaakt, hè. Dus neem die korte koffiepauzes, loop even een rondje, ga een frisse neus halen je in achtertuin of balkon. Al is het maar 5 minuten. Doet wonderen.

5) Zorgen voor een plek waar je niet gestoord kan worden
Niets is zo vervelend dan gestoord te worden als je nét lekker aan het werk bent. Niet iedereen heeft de mogelijk in zijn of haar huis voor eigen werkruimte met deur die dicht kan. Is ook niet nodig. Maak afspraken met je huisgenoten dat je op bepaalde momenten niet gestoord kan worden. Deel mee aan de mensen in jouw huis op welke tijden je in een call zit, zodat ze rekening met je kunnen houden.

6) Bonustip: goede koffie
Wat is het kantoorleven zonder goede koffie? Nou? Precies. Dus als je thuiswerkt: doe jezelf niet tekort en zorg voor goede koffie.

Succes met thuiswerken!

Door: Matthijs

Terug naar het overzicht