Tevreden

Weet je nog? Lang geleden, nog voordat we met gillende kinderen op de achtergrond een online meeting probeerden te houden, was het de ene na de andere beroepsgroep of vakbond die de barricade op ging. De strekking van alle acties was eigenlijk het volgende: ‘we willen meer en beter. Betere werkomstandigheden, meer geld en meer vakantie.’

Nu kom ik helemaal niet aan het gelijk of ongelijk van deze mensen. Er is mij namelijk iets anders opgevallen. Vanuit mijn eigen leven en vanuit alle gesprekken die ik voer bij Aatop met mensen die op zoek zijn naar een baan, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om tevreden te zijn. Het is namelijk nooit genoeg. Er is altijd iemand die meer krijgt of het beter voor elkaar heeft.

Een hoger salaris, een grotere lease auto, een duurdere titel of een mooier zit-sta bureau. Als je niet tevreden bent met wat je vandaag hebt, dan is dat het enige wat je ziet en kun je niet genieten van wat je wel hebt. Je ziet alleen dat wat de ander meer of beter heeft dan jij. En dus ben je altijd bezig om op die plek te komen en vergeet je tevreden te zijn met het nu. Tevreden met de leuke collega`s die je hebt, tevreden met je salaris of blij met die kinderen die nu misschien om je heen rennen.

Als je jezelf gaat leren tevreden te zijn met wat je hebt en de dingen weer gaat zien waarvoor je dankbaar bent, kun je daar pas echt van genieten.

Mag je dan niet ambitieus zijn? Zeker wel! Ik denk dat je altijd mag streven naar groei op persoonlijk en zakelijk vlak. Dit kan alleen ook heel goed hand in hand gaan met genieten van het nu.

Ik ben in ieder geval blij met het salaris dat ik elke maand krijg, juist in tijden dat dit voor anderen niet meer vanzelfsprekend is. Ik ben blij met het mooie huis waar ik in woon, de leuke collega`s met wie ik mag werken en het prachtige gezin waarvan ik papa en man mag zijn. En als ik mezelf even laat gaan merk ik dat ik genoeg heb van alle coronamaatregelen. Dat ik baal van de gevolgen die het heeft. Maar direct merk ik dat er ook altijd dingen zijn om blij van te worden, dus daar focus ik me dan maar weer snel op. En dan ben ik het weer. Tevreden.

Door: Gert Jan

Terug naar het overzicht