Tekort aan IT personeel

Het tekort aan IT personeel is al jaren een fenomeen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Heeft de coronasituatie invloed op dit tekort?

Situatie vóór corona
Laten we de situatie van vóór corona eens onder de loep nemen. In 2019 publiceerde het UWV een factsheet over de IT arbeidsmarkt in Nederland. Volgens werkgever waren 7 op de 10 ICT vacatures moeilijk vervulbaar. Geen andere beroepsgroep kampte met dergelijke personeelstekorten. In 2018 ontstonden 57.000 IT vacatures. Dat waren er 4.000 meer dan in 2017. In Q1 van 2019 ontstonden ruim meer IT vacatures dan in Q1 van 2018.

De onderstaande grafiek toont een spanningsindicator. Hier is duidelijk zichtbaar dat de ICT-arbeidsmarkt in 2016 en 2017 nog ‘krap’ genoemd werd, maar halverwege 2017 zich ontwikkelde naar ‘zeer krap’


(bron: UWV)

Wanneer een bedrijf een tekort heeft aan personeel, dan is het logisch dat een bedrijf dit merkt in de dagelijkse uitvoering van activiteiten. De onderstaande grafiek laat zien welk aandeel van de werkgevers actief in de ICT dienstverlening dat tekort dagelijks ervaart (afgezet tegen de gehele markt).


(bron: UWV)

Als ICT werving- en selectiebureau merkten wij deze ontwikkelingen duidelijk. In onze dagelijks contact met klanten werd steeds duidelijker hoe groot het tekort van goed ICT personeel was (en is).

IT is een breed speelveld. De vraag rijst dan ook welke vacatures het meest moeilijk in te vullen zijn binnen de brede IT arbeidsmarkt. De onderstaande tabel geeft hierop een duidelijk antwoord, namelijk beheerders (applicatie / systeem / functioneel) en software ontwikkelaars.

Om een antwoord te geven op het tekort aan software ontwikkelaars, hebben wij in 2017 summit developers opgericht (www.summitdevelopers.nl).

Situatie tijdens en na corona
De maatregelen rondom het coronavirus hebben flinke impact op de wereld om ons heen. Dat moge duidelijk zijn. Welke invloed heeft dit op de IT arbeidsmarkt?

IT Staffing Groep deed recent onderzoek onder 1.188 HR-verantwoordelijken. Daaruit blijkt dat IT vacatures nog altijd de moeilijkst invulbare vacatures zijn.

De onderstaande grafiek spreekt boekdelen.


(bron: IT Staffing Groep)

Een logische verklaring is dat IT voor bedrijven en personen allang geen luxeproduct meer is. Het is een broodnodig onderdeel van (bijna) ieder bedrijf. De coronamaatregelen benadrukken dit alleen meer. Veel mensen werken vanuit huis. Een goed werkende IT infrastructuur is van groot belang.

Ander onderzoek, van bureau Robert Walters, toont aan dat een aantal type IT vacatures te maken heeft gehad met een teruglopende vraag (bijvoorbeeld beheerders), maar dat tegelijkertijd de vraag naar bijvoorbeeld IT Product Owners en Data Engineers toenam.

Samenvattend
Het zijn nog steeds glorieuze tijden voor IT-ers die een baan zoeken. De vraag naar IT-ers is nog steeds enorm groot. Wel zijn er verschillen te merken in de vraag naar bepaalde IT professionals. Voor werkgevers die op zoek zijn naar IT-ers geldt dat een goede recruitmentstrategie onverminderd belangrijk blijft. Inderdaad, de arbeidsmarkt als geheel verandert, maar de IT-er die gisteren nog lastig te vinden was, komt morgen niet vanzelf binnenlopen.

Meer weten of hulp nodig?
Ook op zoek naar IT-ers? Aatop ICT is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in werving & selectie van ICT-ers. Bel Matthijs Visscher via 06 – 47 57 86 46 of stuur een mail voor meer informatie naar ict@aatop.nl.

Door: Matthijs

Terug naar het overzicht