POSITIEF!

Jarenlang hadden we bij Aatop een stopwoord. En dan ook echt een stopwoord, want het klonk zo’n 84 keer per dag. Positief! Positief! Zo ongeveer alles wat er gebeurde, werd steevast beklonken met een enthousiast uitgeroepen ‘Positief!’.

Nu zijn we bij Aatop nog steeds super positief ingesteld, alleen wordt het nu wat minder uitgesproken. En toch moest ik er deze week ineens weer aan terugdenken.

Ik was met mijn collega Matthijs in Zuid Afrika, voor interviews met Software Developers. En ik moet zeggen, wat is er veel veranderd. Vliegtuigen die voor 80% leeg waren, compleet uitgestorven vliegvelden waar 90% van de winkels gesloten was. Een tourguide die bijna al zijn voertuigen heeft moeten verkopen, om de rekeningen te kunnen betalen.

En juist te midden van die malaise viel mij op hoe positief deze mensen bleven!

De crew members van KLM hadden uiteraard alle tijd, maar namen deze ook voor hun passagiers! Juist hun positieve instelling tijdens de vlucht, in deze bizarre tijd, zorgde ervoor dat ik de prettigste vlucht ooit had. Bij de enige winkel die nog open was op het vliegveld van Johannesburg, werd ik met zo’n grote glimlach ontvangen, dat ik met een tas vol weer naar buiten liep. En de tourguide, die wel al jaren kennen, heeft ons in zijn laatste voertuig weer zo’n fantastische ervaring gegeven dat we sowieso terugkomen.

Ik heb deze week gezien dat het ontzettend belangrijk is, en helpend is, om positief ingesteld te blijven. Ook als de omstandigheden dat erg moeilijk maken.

Wellicht moeten we ons stopwoord op kantoor weer gaan invoeren.

Door: Ton

Terug naar het overzicht