Keuzes, keuzes, keuzes

Het leven zit vol met keuzes. Het begint al als je wakker wordt: wat trek ik aan, wat neem ik als ontbijt? Pak ik vandaag de auto of de fiets? Is het te warm voor een jas, of heb ik die straks juist wel nodig? Simpele vragen, die je door je dag heen hebt. Maar wat als je voor een grote keuze staat? Keuzes rondom een nieuwe baan? Daar komt wel even wat meer bij kijken.

Er zijn weinig dingen die meer ingewikkeld zijn dan een grote beslissing nemen, een goede keuze maken. Mensen houden over het algemeen van zekerheid en vastigheid. De één hecht daar meer waarde aan als de ander, maar wat je vaak ziet gebeuren is dat mensen onzeker worden van verandering. Dat is ook begrijpelijk, want je wéét nu eenmaal nooit precies hoe je leven zal veranderen na het maken van een keuze voor bijvoorbeeld een nieuwe baan.

Je comfortzone is vertrouwd, makkelijk, en exact dat gevoel van veiligheid maakt dat je soms geen stappen durft te zetten. Ook al ben je ongelukkig in je huidige baan, ook al zou je graag dichterbij huis willen werken, ook al weet je dat je ambitie eigenlijk op een ander vlak ligt dan het werk wat je nu doet. Excuses liggen dan op de loer in je hoofd: “het is niet het juiste moment”, “ik kan dit niet”, “ik ben te ongeduldig”, of vul maar in.

Vaak maken we ons onnodig druk. We weten over het algemeen uitstekend wat goed voor ons is. Zolang je maar dicht bij je gevoel blijft. Dan weet je het, dan voel je het. En natuurlijk moet je je verstand blijven gebruiken bij het maken van keuzes. Je hebt nu eenmaal je verantwoordelijkheden.

Maak dus je keuzes vanuit je gevoel, en niet vanuit gewoonte. Laat de basis van je keuze zijn dat je weet wat jij wilt voor jezelf. Waar jij gelukkig van wordt. Maak je keuzes niet op basis van zaken die buiten jezelf liggen, laat je niet beïnvloeden. Kijk naar jouw talenten, naar jouw waarden, en volg dan je hart. Dan valt elk puzzelstukje op de juiste plek.

Door: Paulien

Terug naar het overzicht