Je eerste vaste baan, wat nu?

Natuurlijk heb je al ervaring opgedaan tijdens bijbanen en stages, maar als je begint met je eerste vaste baan, dan is dat wel even andere koek! Niet meer alleen tijdens vakanties werken, geen schoolvakanties meer hebben, maar gewoon fulltime aan de bak gaan en elke ochtend op tijd uit je bed komen. Het is niet vreemd dat dat wennen is. En niet alleen dat is wennen, er zijn nog allerlei andere dingen waar je tegenaan zult lopen. Niet getreurd, je bent nog jong en flexibel toch? 😉

Nieuwe indrukken
Houd er rekening mee dat je in het begin veel nieuwe indrukken zult opdoen en veel zult moeten leren. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar. Je zult ’s avonds moe zijn en merken dat je hoofd vol zit. Een paar tips:

  • Heb niet te hoge verwachtingen. Je kunt nu eenmaal niet alles binnen een week onder de knie hebben.
  • Wees proactief. Ga op ontdekkingstocht binnen het bedrijf of branche waarin je werkzaam bent. Dat geeft je meer zelfvertrouwen.

Vergrootglas
Een nieuwe medewerker ligt altijd meer onder het vergrootglas dan iemand die al jaren in het bedrijf werkt. Dit kan je misschien wat nerveus maken, maar dat hoeft echt niet. Het is iets wat heel logisch is. Een paar tips:

  • Doe jezelf niet beter voor dan je bent. Het is niet erg om fouten te maken.
  • Durf vragen te stellen en geef gewoon aan bij je collega of leidinggevende dat je iets niet weet of begrijpt. Niemand is ooit gestart met alle kennis op zak.

Ambitie
Je wilt presteren, je barst van de ambitie, je wilt jezelf laten zien. Hartstikke goed! Het is ook tof om te laten zien wat je kunt en in de praktijk te gaan brengen wat je allemaal hebt geleerd tijdens je studie. Een paar tips:

  • Overschreeuw jezelf niet. Je kunt al heel veel heel goed, maar begin rustig. Je wilt niet overkomen als een ongeleid projectiel.
  • Kom je beloftes na. Dit klinkt misschien logisch, maar het is iets wat echt goed is om in gedachten te houden. Je wilt graag gouden bergen beloven, maar doe dat nou maar niet als je het niet kunt nakomen.

Frisse wind
Veel bedrijven vinden het fijn om een frisse wind door het team te hebben. Jou dus! Toch moet je niet overdrijven natuurlijk. Een paar tips:

  • Probeer de ongeschreven regels in het bedrijf te leren kennen. Dit doe je door je ogen en oren open te houden, en soms een beetje de kat uit de boom te kijken.
  • Die frisse wind is leuk, maar pas je ook aan aan de organisatiestructuur binnen het bedrijf. Leer de eventuele hiërarchie kennen. Als je mee beweegt is dat fijn voor jezelf en je nieuwe collega’s.

Wauw. Je eerste baan dus. Heel veel succes gewenst bij de start van jouw carrière!

Door: Paulien

Terug naar het overzicht