Hoe ziet een goed CV eruit?

Het schrijven van je CV. Voor sommigen is dit appeltje eitje, anderen zitten er uren op te broeden en vinden het ingewikkeld. Hoe ziet een goed CV eruit? En dan heb ik het vandaag niet alleen over de inhoud, maar ook over de lay-out.

Persoonsgegevens
Start met je persoonsgegevens. Dus je naam, adres, geboortedatum, emailadres, maar ook bijvoorbeeld je LinkedIn. Voeg gerust een foto toe, want iedereen vindt het leuk om direct een eerste indruk te krijgen van iemand, en een foto draagt daar zeker aan bij.

Maak het overzichtelijk
Het is handig als een CV makkelijk te lezen is. Maak het daarom overzichtelijk. Gebruik kopjes voor opleidingen, werkervaring, vaardigheden, etc. Houd het zakelijk, want zodra je vervalt in allerlei toeters en bellen, kleuren en plaatjes, springt je CV er misschien wel uit, maar helaas wel op een negatieve manier. Het blijft zakelijke correspondentie, houd dat in gedachten.

Kort en krachtig
Een CV van 8 pagina’s wordt niet gelezen. Houd het kort en krachtig. Geef eventueel aan dat er meer informatie op te vragen is. Of maak bijvoorbeeld een los document als bijlage bij je CV voor het beschrijven van een project of ervaring.

Belangrijke informatie eerst
Schrijf je CV a-chronologisch: laatste opleiding eerste, laatste werkervaring eerst, en dan schrijf je terug het verleden in. Zo ziet men in één oogopslag wat je nu doet, en dat is waar het om gaat.

Extra informatie
Verzamel extra informatie onder een kopje ‘overige’. Denk aan hobby’s, vrijwilligerswerk, etc. Maak dit niet te uitgebreid, maar benoem een paar dingen die iets positiefs zeggen over wie je bent.

Eerlijk duurt het langst
Lieg niet in je CV. Dat klinkt logisch, maar je wilt niet weten hoe vaak wij het tegen komen dat iemand iets mooier doet voorkomen dan het is, of dat er een ‘gat’ in het CV wordt weggemoffeld. Doe dit niet. En als er iets is wat extra uitleg nodig heeft, geef dat dan gewoon aan.

Check, check, double check
Spelfouten in een CV? Not done. Gebruik je spellingscontrole. En laat je CV door iemand doorlezen, of alles lekker loopt, of alles duidelijk overkomt.

Succes!

Door: Paulien

Terug naar het overzicht