Het belang van snel schakelen

Zoals mijn collega Matthijs Visscher in een vorige blog ook al besprak, heerst er op dit moment een krapte op de IT-arbeidsmarkt. Er zijn gigantisch veel vacatures en het is lastig om aan goede kandidaten te komen. Matthijs gaf een aantal tips hoe hiermee om te gaan.

Echter, ben je eindelijk in contact met de langverwachte kandidaat, dan ben is het tekenen van het contract nog ver weg. Je hebt misschien iemand enthousiast gekregen, maar deze heeft zeker nog niet gekozen voor jullie. Nou zijn er natuurlijk tal van factoren waar je geen invloed op hebt, zoals: hoeveel procedures heeft deze persoon lopen? Wat bieden andere organisaties de kandidaat allemaal? Een kandidaat laat niet altijd het achterste van zijn of haar tong zien. Wat dit ook allemaal weer lastiger maakt.

Daarom kun je als bedrijf uiteraard beter focussen op factoren waar je wel invloed op hebt. Één hiervan is: snel schakelen. Ik merk dat het belang hiervan regelmatig onderschat wordt, maar zeker in een krappe markt is dit gewoon key. En het biedt ook alleen maar voordelen:

1. Een kandidaat voelt zich serieus genomen en krijgt een beter gevoel bij de procedure

Als er lang gewacht wordt met een eerste gesprek of juist met een vervolgafspraak, gaat een kandidaat snel twijfelen: Hoe graag wil het bedrijf mij hebben? Hoe urgent is de vacature eigenlijk? Gaan processen ook op deze manier als ik hier eenmaal werk?

2. Als bedrijf loop je voor op je ‘concurrenten’

Als er snel geschakeld wordt, kom je ook sneller toe aan de eindgesprekken, onderhandelingen en de aanbieding. Als iemand al een aantal aanbiedingen heeft liggen van andere partijen en er bij jullie organisatie nog een eerste gesprek moet komen, is dit voor de kandidaat vaak al niet eens relevant meer.

3. Snel schakelen betekent: eerder kunnen beginnen

De meeste kandidaten zijn nu op zoek en niet over een paar weken. Dat betekent dat ze per direct beschikbaar zijn of over één tot anderhalve maand (de meeste IT’ers hebben een opzegtermijn van een maand). Hoe eerder de kandidaat kan starten, hoe eerder jij als IT Manager, Corporate Recruiter of HR-Medewerker bent geholpen.

Uiteraard zeg ik niet dat je iemand dus maar halsoverkop moet binnenhalen en onzorgvuldig moet zijn. Want dat levert alleen maar verliezers op. En natuurlijk moet er een klik zijn met een potentieel nieuwe medewerker. Conclusie: ijzer met handen breken lukt niet, maar roei met de riemen die je hebt. Zolang iedereen maar hetzelfde doel heeft: die goede kandidaat aan jouw organisatie binden!

Door: Willem-Jan

Terug naar het overzicht