Een goede vacaturetitel is goud waard

“Deze functietitel van Support Medewerker dekt eigenlijk niet helemaal de lading”, zegt de IT Manager. De HR medewerker kijkt hem aan en vraagt: “Maar wat voor functienaam wil je dan hebben?”. De IT Manager is even stil en kijkt naar één van zijn IT-specialisten op de afdeling. Hij zegt: “Tja, deze persoon gaat support geven op applicaties én werkplekken, we zoeken een type die de afdeling kan gaan leiden op termijn. Dus, wat zou je zeggen van “Senior Application & Workspace Support Engineer / Associate Team Leader?”.

Zoals je ziet in dit voorbeeld dekt de functietitel de lading van de functie. Perfect toch? Niets meer aan doen!

Ho, wacht even.

Hoe aantrekkelijk is deze functietitel voor de arbeidsmarkt? Zoeken sollicitanten op dit soort functienamen? En zo ja, maakt het potentiële sollicitanten warm? Is het een trigger om direct te solliciteren?

Wat je wilt is dat zodra je als organisatie een vacature hebt gepubliceerd deze makkelijk gevonden wordt door werkzoekenden. Dat is best wel een klus. Want er staan duizenden vacatures online. Zodra de baanzoeker zijn zoektermen gaat intypen wordt de selectie kleiner. En jij wilt met jouw vacature in het rijtje vacatures staan dat overblijft op het beeldscherm van de baanzoeker. Én dan wil je opvallen.

Je moet wel in de huidige, krappe arbeidsmarkt.

Mijn pleidooi is om vacatures te schrijven die enerzijds de lading dekken. Breng die inhoud aan in de tekst zelf. Maak in de functiebeschrijving de nuances die je wilt maken en breng dáár goed tot uiting hoe de functie eruit ziet. Zie de functietitel als eyecatcher. De functietitel is het eerste wat de potentiële sollicitant ziet. Zorg dat de functietitel vooral aansprekend is.

Het is goud waard.

Door: Matthijs

Terug naar het overzicht