De verwachting als student vs. de praktijk als werknemer

Op het moment van het schrijven van deze blog ben ik ruim twee jaar fulltime werkzaam in het bedrijfsleven. En inmiddels kan ik wel stellen dat ik hier ook aan gewend ben. Echter, dit was niet meteen het geval. Hoe gaat dit in de realiteit en hoe heb ik dit meegemaakt?

Mijn afstudeerstage was de eerste échte kennismaking met het bedrijfsleven. En ik kan je vertellen: ik vond de overgang best groot. Als student ben je gewend aan veel vrije tijd. Deze tijd deel je ook grotendeels zelf in en je studieopdrachten doe je wanneer je wilt. Wat er bij mij 9 van de 10 keer toe leidde dat alles op het laatste moment moest gebeuren…

Als ik een realistisch beeld mag schetsen: dit werkt anders in het bedrijfsleven. Zeker wanneer je na je studie direct 40 uur per week gaat werken. Denk maar niet dat je werkzaamheden uit kunt gaan stellen, want op het moment dat je het echt wilt gaan doen, heb je er alweer drie nieuwe opdrachten bij.

Van een student met veel vrije tijd naar een werknemer met een drukke werkweek, dat voelt niet als een soepele overgang. Hiernaast moet je het bedrijf en je nieuwe collega’s leren kennen. Met name in het begin kan dit best wat energie van je vragen. In mijn geval koos ik ook nog eens voor een meewerkstage, terwijl ik een afstudeerstage zocht. Het schrijven van mijn scriptie moest ik er dus ‘even’ bij doen. Resultaat? Een hoop stressmomenten, maar ook een goede ‘ontgroening’ van échte werkdruk.

In the end is het gewoon iets waar je even doorheen moet. En dat is ook logisch. Uiteindelijk levert het je juist energie en een heleboel moois op: leuke collega’s, werkplezier, zelfontwikkeling, zelfvoldoening, het besef dat je ergens goed in bent en natuurlijk ook gewoon keiharde euro’s.

Hoe zorg je dat de overgang tussen jouw studentenleven en carrièrestart smooth verloopt?

  • Leer jezelf tijdens je studie in je vrije tijd een nieuwe skill aan. Hierdoor ben je drukker, waardoor je minder wordt verleid om dingen uit te stellen. Bovendien leer je iets nieuws en zit je al in de juiste mindset. Win-win-win dus!
  • Zoek een bijbaan die aansluit bij je studie. Zo leer je jouw vakgebied sneller kennen.
  • Begin nu al met prioriteiten stellen en opdrachten plannen. In je studie is dit wenselijk (en red je het waarschijnlijk prima zonder), maar in het bedrijfsleven heb je het nodig. Dus zo wen je er vast aan.
  • Begin eens vaker een praatje met iemand. Hierdoor word je communicatief sterker. Handig, want in het bedrijfsleven krijg je met veel verschillende mensen te maken.

Succes bij het vinden van een mooie startersfunctie en als ik je hierbij kan helpen, dan hoor ik het wel! 😉

Door: Willem-Jan

Terug naar het overzicht