De eerste indruk

De eerste indruk. Een veel besproken onderwerp. Maar hoe vaak heb je er al heel bewust bij stil gestaan? Dat is namelijk zeer de moeite waard. In deze blog wil ik dit onderwerp met je bespreken.

Ongetwijfeld vind je het belangrijk hoe jij over komt op een ander. Zeker als je iemand voor het eerst ontmoet. Natuurlijk zorg je dat je er goed uit ziet tijdens een sociale gelegenheid, zoals bijvoorbeeld een verjaardag. Je geeft daar misschien al een stuk minder bewust aandacht aan wanneer je een avondje met een paar goede vrienden zit; je ziet ze immers elke week. Maar tijdens een eerste ontmoeting, dan heeft het hoge prioriteit. Uiteraard weet ik niet hoe jij dit beleeft, maar ik kan dit wel beamen. Maar hoe komt dit nu? Juist, omdat je graag een goede eerste indruk achter wilt laten.

En dit is totaal terecht! Onderzoek toont namelijk aan dat het beeld dat jij vormt op basis van de eerste indruk meestal de juiste is. Enkel de eerste paar seconde van de ontmoeting heeft ons brein maar nodig om dit oordeel te vellen. Het valt dus ook niet meer terug te draaien. Veel mensen proberen achteraf hun oordeel over iemand rationeel te verdedigen. Maar dat is verspilde moeite: het is namelijk een onbewust proces. Daarom valt het binnen gevoel / intuïtie.

Probeer je maar eens een belangrijke eerste ontmoeting te herinneren. Of het nu ging om een eerste date met ‘the one’, je sollicitatiegesprek voor je droombaan of (als je bij laatstgenoemde al een goede eerste indruk had gewekt) bij de eerste ontmoeting met je collega’s.

In mijn werk is ‘de eerste indruk’ een terugkerend fenomeen. Bij sollicitatiegesprekken die ik voer met kandidaten bijvoorbeeld. Dat is een belangrijk onderdeel van mijn werk. En ook mijn intuïtie vertelt mij al in de eerste fase al wat ik van iemand denk. En aangezien dit vaak juist is, is het verstandig je gevoel daarin te volgen.

Naast het hebben van sollicitatiegesprekken, waarin ik let op de eerste indruk van iemand, ben ik natuurlijk ook in contact met klanten waar het voor mijzelf belangrijk is welke eerste indruk ik achterlaat. Wat denkt mijn contactpersoon van mij en van ons bedrijf na zijn eerste indruk van mij? Iets wat mij zelf dus ook aan het denken zet.

Door: Willem-Jan

Terug naar het overzicht