Boekentip: Who moved my cheese

Sinds een paar jaar volg ik de verrichtingen van Eliud Kipchoge, de snelste marathonloper ter wereld. Ergens in een interview noemde hij het boek ‘Who moved my cheese’ van Spencer Johnson (ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Wie heeft mijn kaas gepikt’). Een dun, maar zeer interessant boekje. Ik heb het aangeschaft als e-book. Een echte aanrader!

‘Who moved my cheese’ gaat over 4 personages die ieder anders met veranderingen omgaan. De Kaas in het boek staat voor datgene wat we in het leven nastreven of waar we waarde aan hechten. Dat kan alles zijn waarvan we geloven dat het ons gelukkig maakt: geld, een partner, een dik betaalde baan, een groot huis, gezondheid, de mogelijkheid om te sporten, bepaalde spullen, enzovoort. Hebben we eenmaal onze ‘Kaas’, dan is ons menselijke natuur om ons er aan te gaan hechten. Raken we dit kwijt dan kan dat traumatische gevolgen hebben.

Het doolhof in het verhaal staat voor de plekken waar je op zoek gaat naar wat je wilt hebben. Dat kan de organisatie zijn waar je werkt, de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt, je familie, je vriendenkring, noem maar op.

Dit boek gaat over hoe je omgaat met tegenslag. De personages in het boek hebben zoveel Kaas dat zich gaan gedragen alsof de Kaas er altijd zal zijn. Maar dan op een dag verdwijnt de Kaas. Twee personages (Snel en Snuffel, twee muizen) gaan niet bij de pakken neerzitten en gaan in het doolhof op zoek naar nieuwe Kaas. En die vinden ze. De twee andere personages (Pieker en Peins) zwelgen ondertussen in zelfmedelijden en ondernemen geen actie. Pieker besluit uiteindelijk toch de stoute schoenen aan te trekken en op stap te gaan. Hij leert onderweg veel over zichzelf en schrijft zijn lessen op de muur. In de hoop dat Peins achter hem aan komt en zo de wijze lessen kan van Pieker kan leren.

Een paar lessen van Pieker:
• Wat zou je doen als je niet bang was?
• Houd je Kaas in de gaten, want het wordt op een bepaald moment oud.
• Niet veranderen staat gelijk aan sterven.
• Hoe sneller je afstand neemt van de oude Kaas, hoe sneller je nieuwe Kaas vindt.
• Dat je Kaas kwijt bent is vervelend, maar het is beter om op zoek te gaan naar nieuwe Kaas in plaats van nietsdoen.

Het boekje telt nog geen 100 bladzijden. Je leest het dus op een avond uit. Doen 🙂

Door: Matthijs

Terug naar het overzicht