Boekentip: FOCUS AAN/UIT

Een tijd geleden hebben we als Aatop collega’s het boek FOCUS AAN/UIT van Mark Tigchelaar gelezen. Iedere week één hoofdstuk lezen en dat met elkaar bespreken. Nu ik daarop terugkijk, heb ik er meer van geleerd dat ik mezelf realiseer. En ik verwacht had.

Het boekje begint met een hele rij lovende recensies, die mij eerlijk gezegd wat sceptisch maakten. ‘Super praktisch’, ‘beste managementboek van het jaar’, ‘leest lekker weg’. Maar ik moet zeggen: het klopt allemaal!

Mark Tigchelaar behandelt in het boek FOCUS AAN/UIT 4 zogenaamde concentratielekken.

  • Een tekort aan prikkels
  • Een overschot aan prikkels
  • Te weinig ontspanning
  • Zet regelmatig je focus uit

Aan de hand van deze lekken legt de schrijver uit hoe het brein werkt, hoe makkelijk je afgeleid raakt, wat voor gevolgen dat heeft én hoe je dat voorkomt. Wat voor mij echt een eyeopener was, is het feit hoelang je brein nodig heeft om te herstellen van afleiding tijdens een complexe taak: 23 minuten! Maar ik waarschuw je vast: het boek zit vol met eyeopeners, dus het lezen van dit boek is niet vrijblijvend.

Daarnaast biedt het boek niet alleen veel nieuwe inzichten, maar het geeft ook praktische tips om efficiënt gebruik te maken van je brein én van je tijd! Ik noem er enkele.

  • Je brein heeft overcapaciteit en gaat dus op zoek naar afleiding. Vul deze lege ruimte dus bijvoorbeeld met (bekende) muziek of het tekenen van doodles;
  • We zijn verslaafd aan nieuwe prikkels: nieuws, notificaties, e-mails. En dat leidt af! Zet dus zoveel mogelijk notificaties uit en maak je huidige taak eerst af.
  • Bundel taken op complexiteit en de kans om gestoord te worden. Plan eenvoudige taken op een dag waarin er waarschijnlijk ook veel collega’s binnenlopen. Maar dat complexe, grote project is toch echt handiger op je thuiswerkdag.
  • Doe soms even niets. Geef je brein rust. Ontfocussen heet dat. Een mogelijkheid is om ieder uur 5 minuten niets te doen. Koffie halen, rondje lopen of uit het raam kijken. Maar nieuws checken, appjes lezen is niet de bedoeling!
  • Plan momenten in waarop je niet gestoord kunt worden. Ga extern werken, gebruik een stoplicht op je bureau of werk met spreekuren waarop collega’s binnen kunnen lopen.

Het boek FOCUS AAN/UIT maakt de recensies waar! Het is makkelijk leesbaar, heel erg praktisch en makkelijk toepasbaar. Maar je moet wel bereid zijn je werkwijze aan te passen. Anders is het lezen van dit boekje zonde van je tijd.

Door: Ton

Terug naar het overzicht