Boekentip: De windvanger

Geen standaard managementboek als tip, maar wel een boek wat ontzettend inspirerend is: De windvanger, van William Kamkwamba.

William Kamkwamba, een slimme jongen uit Malawi. Hij houdt van lezen en leren. Maar hij wordt van school gehaald op zijn 14e, omdat zijn ouders het schoolgeld niet meer kunnen betalen. William moet in plaats van naar school te gaan zijn vader helpen om op het land te werken. William geeft niet op, en blijft stiekem (en met een beetje hulp) boeken lenen uit de schoolbibliotheek. Hij is gefascineerd door boeken over windenergie.

Met wat spullen van de schroot, en met dingen die hij vindt, gaat William aan de slag om zijn eigen windmolen te bouwen. Hij wordt voor gek verklaard, en ook uitgelachen. Maar uiteindelijk lukt het hem. Zijn droom komt uit. Met al die resten, afval en een kapotte fiets flikt hij het: hij bouwt een windmolen en voorziet zijn ouderlijk huis van elektriciteit!

Het levensverhaal van William gaat verder. Hij bouwt een grotere windmolen, hij gaat studeren, en uiteindelijk wordt hij internationaal bekend. Williams verhaal illustreert hoe je een groot verschil kunt maken. Zoals hij in een TED-talk zei: “Trust yourself and believe. Whatever happens, don’t give up.”.

En dat is een wijze les.

Door: Paulien

Terug naar het overzicht