Balans tussen werken en ontspannen

De meivakantie is weer voorbij. Voor velen was dit een periode waarin men even vrij was. Sommigen gaan er op uit en houden van een actieve vakantie. Anderen houden een paar relaxdagen. En weer anderen ontspannen door middel van dagjes uit. Hoe dan ook, voor de meesten geldt: vrije dagen betekent uitrusten en weer opladen voor na de meivakantie.

Vakantie is belangrijk. Een moment van rust en ontspanning heeft iedereen nodig op zijn tijd. Maar is dat alleen belangrijk in de vakantie? Hoe zit het met de balans tussen werken en ontspannen het hele jaar door?

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat veel mensen het moeilijk vinden om het juiste evenwicht te vinden tussen werk en privéleven. Onderzoeken wijzen ook uit dat dat evenwicht wel heel belangrijk is. Het is dus van belang om je te realiseren dat er meer is dan werken, dat een carrière opbouwen ook kan zonder je sociale leven op het spel te zetten en dat ‘nee’ zeggen echt geen schande is.

Enkele tips om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door een goede balans hebt tussen werken en ontspannen:

Slaap voldoende – Je hebt misschien geen acht uur slaap per nacht nodig, maar een goed slaapritme is noodzakelijk om overdag goed in je doen te zijn en geconcentreerd te kunnen werken.

Zorg voor voldoende beweging – Loop tijdens je werk wat vaker naar de waterkoeler voor een glas water, en beweeg tijdens je lunch door even naar buiten te gaan. En wanneer je buiten werktijd af en toe sport is dat goed voor lichaam en geest.

Zeg nee waar nodig – Je bent wellicht een type die overal enthousiast van wordt en dan ook direct ‘ja’ zegt als iemand je iets vraagt. Of je durft geen ‘nee’ te zeggen omdat je anderen niet wilt teleurstellen. Leer jezelf aan ‘nee’ te zeggen, zowel op je werk als in je privéleven, als je van te voren al weet dat je iets niet op tijd af zult krijgen of als je eigenlijk al opziet tegen die borrel.

Laat werken en ontspannen niet door elkaar heenlopen – Je kunt beter een half uurtje doorwerken, dan ’s avonds na het eten weer te beginnen met werken. Of sta ’s morgens een uur eerder op en werk dan nog wat achterstallige taken weg.

Durf niet bereikbaar te zijn – We zijn altijd bereikbaar en altijd online. Durf je smartphone, tablet en laptop eens een avond aan de kant te gooien en geniet van dat goede boek, je gezin of een wandeling.

Stop op tijd – Morgen is er weer een dag!

Door: Paulien

Terug naar het overzicht